Obiščite nas: Maribor, Gosposka ul. 27   l  Lenart, Nikova ul. 1a   l 
Potrebujete pomoč? Kontaktirajte nas: 02 25 15 123 ali info@spletna-zlatarna.si
Vaša košarica (0): 0,00€

Kaj podariti za krst?

Krst dojenčka oziroma otroka je v Sloveniji tradicionalen obred med krščanskimi družinami, pa tudi med tistimi, ki v cerkev bom malokrat zahajajo, saj gre bolj za tradicijo kot obred.

Da bo otrok krščen ali ne je šele v zadnjem času postalo vprašanje izbire staršev, prej je bilo to v večini primerov pravilo.

krst1

Je pa to lep družinski dogodek, kjer se zbere družina in tesni prijatelji staršev malega novokrščenca, ki po obredu po navadi povabijo še na kosilo ali piknik s krstno torto.

 

Kaj je krst?

Če ste med tistimi, ki niste pogosto sedeli v cerkvenih klopeh, vas je povabilo na krst morda presenetilo in celo spravilo v zadrego.

Brez skrbi, krst je krščanski obred, ki krščenca uvaja v krščanstvo in s svetim krstom postane član Cerkve.

S krstom človek sprejme krščansko vero za svojo, če gre za krst otroka, pa morajo njegovi starši in botri obljubiti, da bodo otroka vzgajali v krščanski veri.

Kristjanom je krst velikega pomena, saj gre za uradni sprejem krščenca kot člana Cerkve in je hkrati prvi zakrament – simbol zaveze s krščanskim bogom.

krst_tradicija

Simbolika pri krstu

Tudi če krščanske vere ne poznate natančno, verjetno veste, da so današnji obredi polni simbolike.

Rdeče vino predstavlja Kristusovo kri, hostija njegovo telo …

Tako je tudi pri obredu krsta najti nekaj te simbolike, ki je za Kristjane tako pomembna in spoštovana, da se je držijo že stoletja, vse odkar je Janez Krstnik (od tod tudi ime obreda) v reki Jordan krstil Jezusa, s potopom v vodo pa je povezan starodavni simbol očiščevanja, začetek novega, čistejšega življenja.
Belo oblačilo: po polivanju z vodo otroku duhovnik izroči belo oblačilo, ki je znamenje dostojanstva in dokaz, da je postal nova stvar in »oblekel Kristusa«.

Krstna sveča: s prižgano svečko se simbolično sprejme krščansko vodilo, Kristusovo luč, starši in boter pa so odgovorni, da ohranjajo to luč in varno vodijo otroka po življenjski poti v skladu z vero.

 

Krstno slavje

Po obredu in obveznem fotografiranju z botrom, družino in povabljenimi, boste v večini primerov povabljeni tudi na krstno slavje.

Pri nas je to večinoma sproščeno kosilo ali piknik, kjer se krščenca fotografira še ob njegovi slavnostni torti.

 

Nekaj zlatega …

Navada je, da se ob tako pomembnem dogodku krščenca obdari.

Če vas otrokovi starši povabijo, da bi bili otrokov boter, imate malce več obveznosti, o katerih lahko preberete tukaj.

Če pa ste na krstu kot povabljenec, imate pri izbiri darila bolj proste roke. Ena možnost je, da pokličete starše ali botra bodočega krščenca in se dogovorite za nakup belega oblačila, belega platna ali krstne svečke .

Vsa ta darila imamo na voljo v Zlatarnah Holc – z dodatnim personaliziranim vezenjem oziroma pripisom imena krščenca na svečo, kar bo lepo darilo in večen spomin na dogodek.

izdelki_za_krst

Seveda pa lahko sledite tradiciji in podarite nekaj zlatega.

Zlatarne Holc tudi tukaj priskočimo na pomoč, saj imamo v ponudbi za različne priložnosti čudovite izdelke za krst: srebrne ali zlate verižice in obeske, ki s simboli križa, angelov ali modernejših oblik majhnih nožic, punčke oziroma dečka z možnostjo gravure imena krščenca.

Nikar ne bodite ob povabilu na krst otroka v zadregi, saj boste v naši bogati ponudbi  za posebne priložnosti našli najlepše darilo za bodočega krščenca, ki ga bo na ta poseben dogodek spominjal vse življenje.

Darilo krščencu izberite tukaj.