Obiščite nas: Maribor, Gosposka ul. 27   l  Lenart, Nikova ul. 1a   l 
Potrebujete pomoč? Kontaktirajte nas: 02 25 15 123 ali info@spletna-zlatarna.si
Vaša košarica (0): 0,00€

Poroka – dogodek simbolike 2. del

V prvem delu članka smo že spoznali nekaj zanimivosti zaročnih in poročnih običajev, v drugem delu pa vam predstavljamo tradicionalne poročne običaje, ki jih srečujemo na današnjih porokah, njihove korenine pa segajo globoko v zgodovino družbe.

Ste se kdaj vprašali, zakaj je tradicionalna poročna obleka bela ali zakaj se po usodnem »da« mladoporočenca vselej poljubita?

Zakaj neveste pogosto nosijo tančico?

Vse to smo za vas razkrili v nadaljevanju.

Nekaj starega, novega, izposojenega in modrega

Eden starejših običajev izhaja iz Anglije, ko naj bi nevesta morala obvezno imeti na sebi nekaj rimajočih se stvari (v stari angleščini 'something old, something new, something borrowed, something blue'), torej nekaj starega, nekaj novega, nekaj izposojenega in nekaj modrega.

To naj bi  nevesta vključila v svojo poročno opravo, da bi ji na poroki in nato v zakonu prinesle srečo.

Gre za malenkosti, ki jih nevesta (v modernih časih pa tudi ženin ali priči) vključi v svojo opravo – kos nakita, izposojena ženinova kravata, nova obleka, modra mašnica na podvezici …

V Stari Angliji je 'nekaj starega' predstavljalo zaščito za bodoče otroke para, navadno pa je bil to družinski nakit, ki so ga pogosto nevesti podarili njeni starši pred obredom.

'Nekaj novega' pomeni optimistično prihodnost, navadno pa vključuje kar koli novega, kar nevesta kupi za poroko (čevlje, obleko, nakit, perilo …).

Če si je nevesta za svojo poročno opravo kaj izposodila od srečno poročenega prijatelja ali sorodnika, je paru to obljubljalo srečo, danes pa se to ohranja predvsem po ženski strani pri izposoji kakšnega posebnega nakita.

'Nekaj modrega' naj bi odganjalo zle duhove, saj modra barva predstavlja ljubezen, čistost in zvestobo – temelje srečnega zakona. Včasih so neveste nosile modro perilo, moderne neveste pa so bolj iznajdljive in modro barvo v obliki bleščic nanesejo na poročni šopek, kupijo modro podvezico, modre čevlje, z modrimi trakovi zavežejo vabila …

 nekaj-modrega

Nevestina (bela) obleka

Včasih so si neveste oblekle svojo malce boljšo oziroma najdražjo obleko, ki so jo posedovale.

Do 17. stoletja so bile poročne obleke pogosto modre barve, šele kasneje, ko je angleška kraljica Viktorija za svojo poročno obleko izbrala belo barvo, je bela barva pričela predstavljati nedolžnost in čistost, kakršna naj bi bila tudi nevesta.

V modernih časih smo srečali že malodane vsak odtenek in kroj obleke, a se zelo pogosto neveste v Sloveniji še vedno držijo bele in njej podobnih odtenkov.

 nevesta

Pomen nevestine tančice

Uganili ste, tančica naj bi nevesto zakrivala (pred zli duhovi) in simbolizirala čistost, nedolžnost in skromnost neveste.

Britanci so v 18. stoletju poskrbeli za priljubljenost vlečke, ki simbolizira čustvenost, a je postala kmalu izraz elegance in mogočnosti, zato so jo pogosto za svečane dogodke nosili tudi drugi kraljevi člani in plemiči.

Dandanes je tančica pri nevestah že prava redkost, vsake toliko pa kakšna slavna nevesta ali modni hit (kot so bile na primer tančice s pikicami) znova poskrbi za njeno ponovno oživitev.

tancica-poroka

Poročni šopek

Poročni šopek ima dolgo zgodovinsko tradicijo, saj so Stare Grkinje in Rimljanke z zelišči in cvetjem v laseh izganjale zle duhove proč od neveste.

Kasneje so neveste pričele nositi poročni šopek, ki je svoj današnji pomen dobil v času angleške kraljice Viktorije, ko je vsak cvet dobil svoj pomen, na primerd:

 • potonika sramežljivost,
 • perunika zaupanje,
 • sončnica oboževanje,
 • vrtnica ljubezen,
 • gardenija čistost,
 • hortenzija razumevanje,
 • lilija resnico,
 • rdeč nagelj drznost,
 • šmarnica, ki je tradicionalna poročna cvetlica, pa srečo.

porocni_sopek

Naprsni šopki

Morda se niste nikoli ukvarjali z zgodovinskim ozadjem naprsnih šopkov, saj so dandanes naprsni šopki vse prej kot le cvet – zaokrožujejo tematiko celotne poroke v najrazličnejših oblikah, od blazinic v obliki srčkov, do lesenih okraskov.

A naprsni šopki izhajajo že iz srednjega veka, ko so vitezi v svoj oklep zataknili cvetlice, s katerimi so pred dvobojem izkazali ljubezen svoji izbranki.

Poljub mladoporočencev

Trenutek, ki ga na poroki tako mladoporočenca kot svatje nestrpno pričakujejo, je prvi poljub.

Ko si ženin in nevesta zreta v oči in si izrečeta svoje zaobljube ter izmenjata prstana, ju razglasijo za ženo in moža.

In nato sledi tisti filmski trenutek, ko se prvič poljubita kot mladoporočenca, kot mož in žena.

Ta poljub je še dodaten »podpis« poročne pogodbe in simbolizira, da sta zakonca sprejela vse pravkar dane obljube in dogovore drug drugemu.

porocni_obicaji_poljub

Posipanje z rižem ali cvetnimi lističi

Tradicionalno se ženina in nevesto po poročnem obredu, ko skupaj prideta pred svate, posipa z rižem in cvetnimi lističi.

Svatje naredijo »tunel« oziroma »špalir« in mladoporočenca obsipajo z rižem, cvetnimi lističi, milnimi mehurčki, konfeti … Ta običaj izhaja že iz antike, simbolizira pa obilje in plodnost.

Riž torej nakazuje polno shrambo in obilje otrok, uporabite pa lahko tudi druga semena, iz katerih vzklije novo življenje.

Moderna, tudi ekološka prepričanja, so ta trend z vsebino sicer malo spremenila, a pomen dejanja ostaja enak.

 

cvet

Dež na poročni dan ni nujno slab

Mnogi pari pred svojim poročnim dnem stiskajo pesti za lepo vreme.

A po starih vražah naj bi dež pomenil veliko denarja, drugi mit pa, da bo v zakonu veliko otrok. Če dežuje ves čas poroke, začnite razmišljati o nakupu kombija …

poroka-dez

 

Cin, cin, cin …

Poročni bend z raznimi šalami poziva svate, naj trkajo s priborom ob kozarce, kar pomeni, da se morata mladoporočenca poljubiti.

Ta običaj ima globlji pomen, saj naj bi zvonjenje zvonov odganjalo hudiča, tako pa s kozarci ustvarjamo podoben zvok.

poroka-govor

 

Metanje šopka in podvezice

Brez metanja šopka in podvezice si težko zamislimo poročno slavje.

Po navadi sta to dogodka, polna smeha, a izhajata iz precej nenavadne tradicije, ko so verjeli, da košček nevestine obleke oziroma njenih dodatkov prinaša srečo. Tako so po obredu samske ženske lovile nevesto in trgale na koščke njeno obleko.

Da bi se nevesta izognila preveč zagretim ženskam željnim sreče v ljubezni, je v njih vrgla svoj poročni šopek, da jim je lažje pobegnila na varno.

Dandanes, ko so poročne obleke ena večjih investicij celotne poroke, si ne moremo predstavljati, da bi jo povabljenke raztrgale, zato je metanje šopka mednje lep in zabaven običaj, ki je spomin na »krvoločne« čase.

Da pa moški niso prezrti, mednje ženin, ko jo brez pomoči rok odstrani z nevestine noge, vrže podvezico.

metanje-sopka

Darilca za svate

Dandanes je običaj, da tudi svatje prejmejo drobno pozornost od mladoporočencev v obliki poročnih daril ali konfetov, ki so dandanes lahko od sladkarij, olja, fotografije para, rožice, pa vse do dražjih daril.

Običaj ima italijanski izvor, iz besede »confetti«, ko so po antični pripovedki o obupani mladoporočenki, ki je čakala ženina in si vzela življenje in so jo nato bogovi spremenili v mandljevec, podarjali pet s sladko glazuro oblitih mandljev – simbole za zdravje, plodnost, bogastvo, srečo in dolgo življenje.

 

Če ste vraževerni, je tukaj še nekaj vraž, ki se jih morate držati, če želite uspešen zakon:

 • Hupanje na poroki naj bi odganjalo zle duhove.
 • Ženin mora nesti nevesto čez prag, da odganja zle duhove – a običaj izhaja iz antičnega Rima, ko je moški v svojo sobo dejansko na silo prinesel prestrašeno mlado nevesto, ki so bile takrat večinoma device in nepripravljene na poročno noč.
 • Priča nikakor ne sme pozabiti ali izpustiti prstana na tla, saj to kaže, da ni prave želje za poroko.
 • Neveste, nikar ne zadržujte solzic sreče – to namreč pomeni, da boste v zakonu srečne, saj solze odplaknejo žalost iz zakona.

poroka-prstani

 

Še več poročnih in zaročnih običajev poiščite tukaj, več kot 300 modelov najlepših poročnih prstanov pa tukaj.