Obiščite nas: Maribor, Gosposka ul. 27   l  Lenart, Nikova ul. 1a   l  Ljubljana, TPC Murgle
Potrebujete pomoč? Kontaktirajte nas: 02 25 15 123 ali info@spletna-zlatarna.si
Vaša košarica (0): 0,00€

Zaročni in poročni običaji - 1. del

Untitled design - 2019-06-05T101801.669

Zakaj ženin med snubitvijo poklekne na eno koleno?
Ste priča in pripravljate tradicionalno dekliščino in ne poznate pomena iger na njej?
Kaj je to »šranga«?
Zakaj nevesta vrže šopek in ženin podvezico?

Zaroka in poroka sta polni običajev, ki segajo globoko v zgodovino in zanimivo jih je poznati, da se bosta tradicija in njen pomen še naprej iz roda v rod ohranjala in prenašala.

 

Zaroka - običaji

 

Zakaj moški med snubitvijo poklekne?

Ta romantična gesta izhaja iz viteških časov, ko so vitezi v bojnem oklepu pred dvoboji pokleknili pred svojo izbranko in ji pokazali enakovredno spoštovanje in pripadnost kot do dvornega gospoda, za katerega so se borili.

Viteška ljubezen je veljala za romantični ideal, saj je bila pogosto neuslišana, ker so bile dvorne dame po rodu višje od vitezov in zato zanje nedosegljive.

 

Prositi za nevestino roko – običaj, ki izginja

Današnji ženini sicer bolj poredko vprašajo nevestinega očeta za dovoljenje, je pa to zelo star običaj, iz rimskih časov, ko je bodoči ženin simbolično odkupil bodočo nevesto od njenega očeta.

Oče, ki je nevesto prodal (za takrat simbolični kovanec), je nato predal ženinu nevestino roko, kar pa je še močno prisotno tudi dandanes, ko nevesto do oltarja pospremi njen oče in poda njeno roko ženinu.

 

Prstan – simbol neskončnosti

Prstan, ki ga moški podari ob zaroki, nato pa si ga na poroki tradicionalno izmenjata nevesta in ženin, je simbol večne ljubezni in enosti.

porocni-prstani-par

Njegova okrogla, sklenjena oblika simbolizira neskončnost.

S podarjanjem okroglih obročkov iz ločja pa tudi žlahtnih kovin so pričeli že Stari Egipčani. Že od njih velja tudi običaj, da se prstan ljubezni nosi na prstancu, saj naj bi skozenj tekla »vena amoris« (žila ljubezni).

Simbolika diamantnega zaročnega prstana kot simbola večne ljubezni pa utegne izhajati celo iz naše bližine, saj je Maksimilijan I. Habsburški (evropska dinastija, ki je vladala tudi večini ozemlja današnje Slovenije) podaril diamantni prstan svoji izbranki.
V spletni trgovini Zlatarn Holc preverite veliko izbiro elegantnih zaročnih prstanov, prefinjenega dizajna in čudovite poročne prstane za čisto vsak žep.

 

Dekliščina in fantovščina

Velja rek, da ni prave poroke brez slovesa od samskega stanu, dekliščine in fantovščine.

dekliscina-obicaji

Dandanes je to zabava prijateljev, ki jo organizirajo prijatelji s pričo na čelu, nevesto in ženina pa čaka vrsta zabavnih in nagajivih nalog, ki jih morata opraviti, da pokažeta, da sta pripravljena na zakonski stan, ter zabava pozno v noč.

Običaj izhaja iz Nizozemske, menda pa ne smejo manjkati naslednje igre:

 • nevesta mesi kruh,
 • previja dojenčka,
 • pometa in
 • lička koruzo.

Ženin pa:

 • z zarjavelo žago razžaga drva in
 • nosi lesen križ.

Manjkati pa ne sme tudi kviz z zabavnimi vprašanji, ki pokaže, kako dobro se bodoča ženin in nevesta med seboj poznata.

Vse pogostejši je običaj, da se priredi zabava za vse prijatelje skupaj in se pripravijo naloge za bodoča mladoporočenca, ki jih morata opravljati drug z drugim ali skupaj.

Včasih se prijatelji odločijo obdariti bodočo nevesto in ženina že na dekliščini oziroma fantovščini.

Vsaka ženska bo zelo vesela verižice z začetnico svojega imena (ali ženinovega, zakaj pa ne), ki so trenutno izjemno modne, ali druge prikupne obeske za verižico.

 

Mlaj in »šranga«

Običaj iz naše zgodovine izhaja iz vasi, ko so nevestini (neporočeni) sosedje postavili visoka in ravna mlaja z lepim vrhom, ki ju povezuje tabla z napisom za mladoporočenca.

Ponekod se ta običaj imenuje tudi straža, saj stojita mlaja pred nevestino hišo, spremlja pa ju zabava pozno v noč, fantje pa morajo paziti na mlaja do jutra, da ju kdo (na primer fantje iz sosednje vasi) ne podre.

Temu že čez nekaj ur, preden po nevesto prispe ženin, sledi še »šranga« – vaški fantje ženinu zaprejo dovoz, saj mora najprej pridobiti njihovo dovoljenje, da lahko odpelje njihovo sovaščanko iz vasi.

Ženin se mora izkazati v različnih spretnostih (kmečkih opravilih), s katerimi zbija vrtoglavo visoko odkupnino za nevesto.

Žal so se nekatera pravila »šrange« že povsem izgubila – da se »šranga« prekine, če pride mimo nevesta, da jo ženin lahko odkupi z lipovim listom …

 

Lažne neveste

Še en priljubljen običaj so lažne neveste, ki pridejo pred ženina v podobnih poročnih oblekah in zakrite s tančico, ženin pa ugiba, ali stoji pred njim njegova nevesta ali ne.

Lažne neveste so lahko nevestine prijateljice in tudi ženinovi prijatelji. Obilica smeha je v vsakem primeru zagotovljena.

 

Brez druženja pred poroko
Dandanes, ko pari pogosto več let pred poroko živijo skupaj, si je to pravilo kar težko zamišljati, a iz časa dogovorjenih porok, za katere so se navadno dogovorili kar starši sami, je veljalo, da se ženin in nevesta dan pred poroko ne smeta srečati, saj bi si lahko ob pogledu drug na drugega še premislila. :)

nevesta-pred-poroko

 

Poročna vabila
Nekoč je bila večina prebivalstva nepismenega, brati so znali le plemiči, zato so bila vabila na poroke kar ustna.

Veljalo je, če nekdo sliši povabilo, se lahko poroke udeleži, četudi vabilo ni bilo izrečeno neposredno njemu.

Tako so se na porokah znašli tudi popolni tujci, kar si v današnjih časih težko predstavljamo, ko imamo do zadnjega stola urejen sedežni red svatov.

Če pa so se odločili za pisna vabila na poroke, pa so jih napisali menihi, ki so bili znani po svoji čudoviti pisavi.

Da se tuš ni razmazal po papirju oziroma še prej vgravirane ploščice prenesle na pergament, so nanj postavili dodaten list papirja.

porocno-vabilo

Od tod izhaja še danes prisoten običaj, ko je list, na katerem je natisnjeno vabilo, vstavljen med dve platnici, s čimer se ravno tako, kot v starih časih, zaščiti njegova napisana vsebina.

 

Če ste vraževerni, je tukaj še nekaj vraž, ki se jih morate držati, če želite uspešen zakon:

 • Ženin ne sme videti neveste pred poroko, saj to prinaša nesrečo.
 • Nevesta se pred poroko ne smo pogledati v ogledalo, razen, če odstrani en uhan oziroma čevelj.
 • Ženska si ne bi smela sama sešiti svoje poročne obleke, saj toliko šivov, kolikor bo zašila, toliko solza bo v zakonu potočila.
 • Marsikatera bodoča nevesta že pred poroko vadi svoj nov priimek, ki ga navadno prevzame od moža. A, pozor, s tem lahko po starih vražah prikliče slabo energijo v nov zakon.
 • Če je dan ali dva pred poroko polna luna, to prinese mladoporočencema veliko sreče in bogastva v družini.

nevesta

 

Še več poročnih zanimivih poročnih običajev smo za vas zbrali na tej povezavi.