Obiščite nas: Maribor, Gosposka ul. 27   l  Lenart, Nikova ul. 1a   l 
Potrebujete pomoč? Kontaktirajte nas: 02 25 15 123 ali info@spletna-zlatarna.si

Razbijamo mite: jesenska poroka

Ko gre poletje h koncu, ima večina parov poroko že za seboj, drugi pa so ravno sredi intenzivnih priprav na prihajajočo jesensko poroko.

Ob jesenski poroki nemudoma pomislimo na nekatere stereotipe, v katere se bodoči mladoporočenci hitro ujamejo,.

Za vas bomo v tem članku razbili mite o jesenski poroki in pomirili vašo vest, če želite stvari zapeljati po svoje.

jesenska-poroka-barve

Mit jesenske poroke #1: držati se morate zgolj jesenskih barv

Nikar se ne ujemite v barve jesenskega listja in buč le zato, ker je datum vaše poroke pač v tem času.

Pari pogosto brez posebnega razmišljanja v barvno paleto svoje poroke vključijo temnejše zemeljske tone, rdečo, oranžno …

Seveda ne predlagamo, da popolnoma ignorirate letnega časa z živimi poletnimi toni ali spomladanskimi pasteli, vendar lahko uporabite tudi druge bogate in glamurozne odtenke.

Tudi, če niso tipično jesenski, se bodo še vedno lepo podali letnemu času, vi pa boste imeli bolj proste roke pri izbiri barvne palete za poroko po vašem okusu.

Poročni organizatorji predlagajo barvo slive ali jajčevca, ki jo lahko poljubno kombinirate z različnimi odtenki smetanaste, puder roza, klasične mornarsko modre, začinite pa z glamurozno in bleščečo zlato barvo.

Z močno barvno paleto boste vsekakor pustili močan vtis na svate.

Seveda se lahko na koncu še vedno odločite za jesensko rjavo. A namesto temnejšega čokoladnega odtenka se lahko odočite za bogat »mocha« ali kapučino odtenek, ki se odlično kombinira s smetanastimi in tudi rdečimi ali vijoličnimi odtenki.

Bodite pogumni – naj vas letni čas ne prisili v barvno paleto, ki ni po vašem izboru.

Če ste si svojo poroko zamislili v nežnih pastelih ali drznih metalik odtenkih (barve s kovinskim sijajem), jih le kombinirajte s temnejšimi odtenki, da bo ravnotežje svetlih in temnih barv ravno pravšnje.

Če pa se odločite za klasično temne jesenske odtenke, pa jim dodajte nekaj nepričakovanih živahnih odtenkov, kot so barva manga, fuksije in svetleče zlate.

Pri barvah gre le za pravilno kombiniranje in na svetovnem spletu lahko najdete že pripravljene ujemajoče se barvne palete, ki ustrezajo vašemu izbranemu odtenku.

Tako bodo vaš poročni šopek, naprsni šopki, dekoracija miz in poročne dvorane prežeti z barvami, ki so vam resnično všeč.

 • ledeno modra (nežno modra barva ledu), nežna puder roza in močna barva medvedje robide (boysenberry) ali fuksije;
 • srebrna in nežno siva;
 • siva in mornarsko modra;
 • nežno roza in vijolična z zlato;
 • barve breskve, češnje in pomaranče;
 • nežno rumena z bordo rdečo;
 • rumena in kraljevsko modra …

POROKA-JESENI

Mit #2: jesenska dekoracija obvezno vključuje listje in buče

Vsa poročna dekoracija – od poročnih tiskovin do cvetja v nevestinem šopku in dekoracija prostora, kjer potekata poroka in poročno slavje ima po navadi neko rdečo nit.
Bodisi gre za barvno ujemanje, enak rožni motiv ali barvni trak, čipke …

Kolikor je različnih parov, toliko je možnosti pri dekoraciji. Za jesensko poroko pa velja stereotip, da se, poleg prej omenjenih jesenskih barv, pri dekoraciji uporabljajo tipični »predstavniki« jeseni: obarvano jesensko listje in buče.

Če vama to ni všeč, potem si dajta duška in bodita pri dekoraciji izvirnejša.

Obilico idej lahko najdeta na spletu.

Če pa se vama zdi, da boste s sezonsko dekoracijo bolj povezali svojo poroko, pa bodite kreativni.

Povežite sedežni red z jesenskim duhom in zapičite zastavice z imeni svatov v rdeča jabolka, ki so lahko hkrati tudi zahvala in darilce zanje.

Okrasne bučke pobarvajte z zlato ali drugo metalik barvo (ki se ujema vajini barvni paletni) in jih uporabite pri dekoraciji omizja.

Naj bodo velike buče izrezljane z vajinima imenoma ali drugimi poročnimi napisi kot dodatek pri dekoraciji prostora …

Jesenska-poroka-prostor

Mit #3: poroka na prostem odpade

Še en mit, ki ga z lahkoto zvržemo, je prepričanje, da lahko le poroke v vročih poletnih mesecih potekajo na prostem.

Zadnja leta so jesenski meseci še vedno topli in nadvse prijetni.  V oktobru ali še kasneje lahko z nekaj sreče ujamemo še krasno sončno in toplo vreme.

Če smo popolnoma iskreni, tudi nestabilno poletno vreme ne nudi nobene garancije, da bo poroka v juliju manj deževna kot konec septembra.

Če si torej želita poroko na prostem, se zanjo tudi dogovorita – a bodita obzirna do svatov in jih za primer hladnejšega vremena dobro »opremita«: pripravita s prikupnimi trakci povezane šale ali odejice za dame in otroke, dežnike in gumijaste škornje, grelce in peči zunanjo uporabo ...

S svojim organizatorjem poroke se dogovorite za primerne rešitve v izogib blatnim tlom, če poročno slavje poteka v šotoru (debele in elegantne preproge bodo preprečile blatna, spolzka tla) …
Mimogrede, če goste na sedežih pričakajo v elegantne svitke zavite odeje z vajino zahvalo, ste »ubili dve muhi na en mah« – gostom ste se zahvalili in jim podarili praktično darilce kot spomin na vajin dan ljubezni, hkrati pa poskrbeli, da si vaše poroke ne bodo zapomnili po tem, da jih je zeblo!

porocni-dan

Mit #4: jeseni ni toliko priložnosti za dobro poročno fotografijo

To sploh ni res!

Profesionalna fotografinja oziroma fotograf se bo znal prilagoditi vsakršni situaciji in bo s svojim ostrim očesom našel čudovite kotičke tako zunaj kot znotraj, da bosta na vajin poročni dan imela nepozabne spomine v poročnem albumu.

Smiselno pa je, da se s fotografom dobite na sestanku že v zgodnjih fazah priprav na poroko in se z njim pogovorita o t. i. »zlati uri« in tej prilagodite svoje poročno fotografiranje – to je čas, ko sonce zahaja in je svetloba mehka ter daje naravnost božanske možnosti za odlične fotografije.

Posebej bo v zahajajočih sončnih žarkih zažarelo jesensko obarvano listje, najbolj pa bo, seveda, žarela vajina ljubezen.

jesenski-porocni-sopek

Mit #5: poroka bo dražja, ker ni sezona

Morda boste za točno določene poleti cvetoče rože, če jih boste hoteli v poročnem šopku ali dekoraciji, res morali odšteti več.

Pa tudi pri hrani bo težko uresničiti na primer željo po špargljevi juhi, vendar pa lahko s poroko v jesenskem času prihranite kar nekaj denarja, če se boste le znali pogoditi s ponudniki.

Pri slovenskih porokah veliko budžeta pari porabijo za pogostitev (hrano, pijačo in postrežbo v nekem prostoru), pa tudi za fotografe, ansamble ipd.

Ker bodo njihovi koledarčki od maja pa do sredine avgusta že dolgo prej zasedeni, se lahko odkrito pogovorite z njimi in za kasnejše datume dobite kakšen popust.

porocna-prstana

Pozitivne strani jesenske poroke:

 • čudovita barva narave,
 • izognete se poletni vročine (make up vam bo še posebej hvaležen!),
 • manj zasedenih datumov pri ponudnikih,
 • mnogo sezonskih dobrot in možnosti dekoracije,
 • nevesta lahko izbere elegantno obleko z dolgimi rokavi, ki je še vedno popularna (vpliv kraljevih porok Kate Middleton in Meghan Markle z angleškima prestolonaslednikoma),
 • možni posezonski popusti tudi pri najbolj iskanih poročnih ponudnikih,
 • svatje bodo svoje urnike lažje prilagodili poroki, ker ni poletnih dopustov,
 • nevestina koža in lasje si bodo do jeseni že opomogli od žgočega poletnega sonca,
 • več časa za pripravo na poroko …

Edina resnejša ovira je lahko vreme, kar pa boste s primerno organizacijo z lahkoto uredili in imeli v rokavu plan B.

Mimogrede, pravijo, da dež na poročni dan pomeni bogato življenje … Želimo vam prekrasno jesensko poroko!

Že imata izbrana poročna prstana? Če še ne, pokukajta na našo spletno stran in med več kot 300 poročnimi prstani izberita svoja obročka ljubezni!

 

najlepsi-porocni-prstani